Windows9tr.Com içinde Arama

25 Haziran 2013 Salı

Windows 8'de Bitlocker kullanımı ve Sürücü Şifreleme



Bitlocker


Bitlocker Sürücü şifreleme, Windows kullanıcıları için en popüler şifreleme çözümlerinden biridir.Windows Vista ve Windows 7'de çoğu sürümünde bu özellik bulunmuyor fakat Windows 8 Pro ve Windows 8 Enterprise sürümünde bu özellik kullanılabilir.Bu yazıda Bitlocker ile bir sürücünün şifrelemek için en temel anlatım bulunmaktadır.Sürücüyü şifrelemenin nasıl yapılacağı ve dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız.Windows 8'in Bitlocker özeliği ile bir sürücüde şifre oluşturalım.Öncelikle her ayarda olduğu gibi Bitlocker'a da ulaşmanın birden fazla yolu var.Öncelikle bunlara bakalım.




Yöntem 1: Arama ile Açma


Bitlocker Şifreleme


Her zamanki gibi arama filtresini kullanarak kolay yoldan ulaşabiliriz.Bunu yapmak için klavyeden (Win+F) tuşuna basın ve arama kutusuna "Bitlocker" yazın.Arama filtresini "Ayarlar" yapın.Sonuçlar kısmında bulunduğunu göreceksiniz.





Yöntem 2: Denetim Masasından Ulaşma


Bitlocker Şifreleme


Denetim masası, sistem ve güvenlik alında ya da dosya gezgininde "Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\BitLocker Sürücü Şifrelemesi" yolunu izleyerek Bitlocker'a ulaşabilirsiniz.





BİTLOCKER ŞİFRELEME


Bitlocker Şifreleme


Başlattığınızda tüm sürücüler için şifreleme durumları görüntülenecektir.Daha önce şifreleme yapmadıysanız varsayılan olarak tüm sürücüler kapalı olarak gözükecektir.Parola korumalı yapmak için sürücüyü seçin ve "Bitlocker Aç" yazısına tıklayın.


Bitlocker Şifreleme


"Sürücünün kilidini açmak için bir parola kullan" seçeneğini seçin ve parolanızı yazın.Parolanızı yazarken güvenliğinizi arttırmak için sadece sayı ya da sadece harf kullanmayın.Sayı ve harflerden oluşan, birbirini izlemeyen ve mümkünse doğum tarihinizi içermeyen bir parola oluşturmanızı tavsiye ederim :) 


Bitlocker Şifreleme


Bir sonraki adımda parolanızı unutma ihtimaline karşı size kurtarma seçenekleri sunulacaktır.Bu kurtarma seçenekleri bilgilerinizi riske atmamak için gerçekten önemlidir.




  1. Microsoft hesabına kaydet

  2. Usb Flash Sürücüye Kaydet

  3. Dosyaya Kaydet

  4. Kurtarma Anahtarını yazdır.





Eğer Windows 8'i Microsoft hesabınız ile kullanıyorsanız "Microsoft Hesabına Kaydet" en güvenilir kurtarma seçeneklerinden biridir.Hotmail hesabınızı kullandığınız varsayarak devam edelim.


Bitlocker Şifreleme


Son adımda ise sürücünün ne kadarının şifreleneceğini seçiyorsunuz.İki seçenek bulunuyor.




  1. Yalnızca kullanılan disk alanını şifrele (yeni bilgisayar ve sürücüler için hızlısı ve en iyisidir)

  2. Tüm sürücüyü şifrele (zaten kullanılan bilgisayar ve sürücüler için yavaş ancak en iyisidir)





İki seçeneğinde güçlü şifreleme özelliğine sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor.Birinci seçenek sadece sürücüyü şifreler alt dosyalar için şifreleme yapmaz.İkinci seçenek alt dosyalar için şifreleme yapar bu yüzden sürücü çok fazla dosya içeriyorsa uzun sürer ama çok güçlü bir şifreleme yapmış olursunuz.Bundan sonraki adımda onay verin ve şifrelemeye başlayın.


Bitlocker Şifreleme


Şifreleme işlemi diskin durumuna ve seçtiğiniz şifreleme seçeneğine göre uzun yada kısa sürebilir.Sağ alt köşede bildirim balonu ve bildirim ikonu çıkacaktır.Bitlocker sürücüyü şifrelerken siz arka planda günlük çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.Çok basit olan bu şifreleme tekniğinde 3.parti program kullanmadan çok güçlü bir şekilde dosyalarınızın güvenliğini arttırabilirsiniz.Umarım yararlı olur.İyi bloglar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

< >
back to top